Κυριακή 5 Απριλίου 2009

•Ανεμογεννήτριες Μικρής Ισχύος– Μέρος Ι

Τα συστήματα αιολικής ενέργειας μικρής ισχύος μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο δημόσιο δίκτυο ή περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο καλύπτοντας μέρος της κατανάλωσης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε οικιακές εφαρμογές. Ζητήματα αξιοπιστίας και ασφάλειας της παρεχόμενης από το δίκτυο ενέργειας καθώς και τα υψηλά κόστη επέκτασης του δικτύου σε απομακρυσμένες περιοχές είναι μερικοί από αυτούς. Παρόλο που τα συστήματα αιολικής ενέργειας απαιτούν σχετικά μεγάλη αρχική επένδυση, προσφέρουν μειωμένο ή μηδενικό κόστος ενέργειας για μια ζωή. Έτσι γίνονται ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές. Επίσης σημαντικό: Δεν μολύνουν το περιβάλλον.
Η ισχύς των μικρών Α/Γ κυμαίνεται από 400 W ως 50 kW (συνήθως 1-10 kW). Είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις Α/Γ που προορίζονται για τη στελέχωση Αιολικών Πάρκων και έχουν ισχύ συνήθως πάνω από 700 kW. Οι Α/Γ μικρής ισχύος διαθέτουν 3 ή 4 κινούμενα μέρη ώστε να έχουν πολύ χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. Έχουν 2 ή 3 πτερύγια, η διάμετρος του δρομέα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 15 μέτρων και το ύψος του πύργου μεταξύ 5 και 30 μέτρων. Η ονομαστική ταχύτητα ανέμου είναι 12-16 m/s. Συνήθως επιθεωρούνται κάθε 2 έτη και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 ετών.
Αν και δεν είναι στο προσκήνιο όσο άλλες τεχνολογίες, οι μικρές Α/Γ έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην λειτουργία τους αφού πάνω από 150.000 μονάδες έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως. Δεδομένου ότι η ζήτηση για μικρά συστήματα αιολικής ενέργειας αυξάνεται, το κόστος αυτών των συστημάτων αναμένεται να μειωθεί στο μισό κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.
Τα συστήματα με Α/Γ μικρής ισχύος χαρακτηρίζονται μερικές φορές ως οικιακές εφαρμογές, και πράγματι είναι. Μπορούν όμως να παρέχουν ενέργεια σε αγροκτήματα, σχολεία και αγροτικές επιχειρήσεις. Μικρά συστήματα μπορούν επίσης να εγκατασταθούν για να τροφοδοτήσουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή όπως η άντληση του νερού σε τοποθεσία απομακρυσμένη από το δημόσιο δίκτυο. Το μέγεθος του συστήματος που απαιτείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός δεδομένου πελάτη εξαρτάται από την ενέργεια που ο πελάτης χρειάζεται και την μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου της τοποθεσίας. Σε μία τυπική οικιακή εφαρμογή, σύστημα 4-10kW μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες. περισσότερα...
Από: Εύα Παρασκευαδάκη

2 σχόλια:

  1. Τι κόστος έχει περίπου η αγορά μιας ανεμογεννήτριας μικρής ισχύος μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό που απαιτείται για να εγκατασταθεί στην ταράτσα ενός σπιτιού? Τι ισχύ πρέπει να έχει για να καλύπτει τις ανάγκες ενός εξοχικού σπιτιού 80 τετραγωνικών μέτρων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συνολικό κόστος για την αγορά και εγκατάσταση μιας μικρής Α/Γ είναι της τάξης των 3000Ε ανά kW, και περιλαμβάνει το κόστος αγοράς του συστήματος (Α/Γ, μπαταρίες, inverter και παρελκόμενα) και τα κόστη μεταφοράς, τοποθέτησης και σύνδεσης με το δίκτυο (όταν αυτό απαιτείται).
    Σύμφωνα με το Νόμο για την 'παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας' (ιούνιος 2006), η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α/Γ διαμορφώνεται ως εξής:
    -0.073Ε/kWh για το διασυνδεδεμένο σύστημα
    -0.0845Ε/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
    Η ισχύς της Α/Γ που θα εγκατασταθεί, εξαρτάται από τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που πρέπει να καλυφθούν.
    Για τις μικρές (ανθρώπινης κλίμακας) ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης (400W-3kW) συνίσταται η εγκατάστασή τους σε μη αστικές περιοχές. Απαιτείται μια έκταση γύρω από αυτές χωρίς εμπόδια, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία τους και να είναι εκτεθειμένες στον άνεμο.
    admin

    ΑπάντησηΔιαγραφή